• Nyitvatartás

  NYITVATARTÁSX

  HÉTFŐ14:00 - 20:00

  KEDD08:00 - 20:00

  SZERDA08:00 - 14:00

  CSÜTÖRTÖK08:00 - 20:00

  PÉNTEK08:00 - 14:00

  SZOMBAT08:00 - 12:00

  VASÁRNAPZÁRVA

 • +36 30 6869 050
 • Kapcsolat

  KAPCSOLATX

  Cím1138 Budapest, Turóc utca 5.

A LEVENDULA HATÁSA

Levendula hatása

Latinnév: Lavandula angustifolia Mill.
Családnév: Ajakosvirágúak családja (Labiatae, Lamiaceae)

Félcserje, melynek szárai 70 cm-nél nem hosszabbak, idősebb korban gömb alakú tövet képeznek, melynek alsó része elfásodott, áttelel. A virágzatokban végződő hajtások hossza 25-30 cm, csak alsó részük leveles. A levelek átellenesek, szálas lándzsásak, szélük kissé visszagörbült, a szárak alsóbb levelei rövidebbek, mint a középsők. A levelek legföljebb 7 mm szélesek. A virágzat füzérre emlékeztet, tulajdonképpen 4-12 egymás feletti virágörv alkotja. A szár csúcsának 3-8 cm-es szakasza viseli a füzér benyomását keltő virágzatot. A kellemes illatú virágok csészéje hengeres, acélkék színű, szőrözött. A párta ibolyás-kék színű, kétajkú. Júniusban, júliusban virágzik. A termések makkocskák, a maradandó csészében képződnek.

A Lavandula latifolia (L.) Vili. (syn.: L. spica L. pro parte) szárai hosszabbak, levelei szélesebbek. Arról ismerhető fel, hogy a szár csúcsán levő virágzat alatt még két oldalágat visel, ezek is virágzatban végződnek; a csésze szürkés. A két faj között létrejött átmeneti alakot Lavandula hybrida Reverchon néven tartják nyilván. A Lavandula angustifoliát valódi, keskeny levelű vagy francia levendulának nevezik, a L. latifoliát széles levelű vagy spanyol levendulának, a hibridet pedig lavandinnak vagy angol levendulának.

A Lavandula angustifolia dél-európai növény, elterjedésének központja a Földközi-tenger nyugati térsége. Legnagyobb állományai a Francia-Alpokban találhatók, déli lejtőkön, 700-800 méter tengerszint feletti magasságon. A L. latifolia alacsonyabban, 400-700 m között terem. A két előbbi faj találkozási helyén, 600-800 m tengerszint között fordul elő a természetes hibrid.

A Lavandula angustifolia sok meleget és fényt igényel. A magvak jól csíráznak, amikor a levegő napi középhőmérséklete eléri a 10-15 °C-ot. Kedvező telelés után a tövek szintén kb. 10 °C-nál kezdenek fejlődni. A fiatal növények átvészelik a mínusz 10 °C-ot, a kifejlődött példányok mínusz 15 °C-os hideget, állandó hótakaró alatt pedig a mínusz 30 °C-ot is. A kora tavaszi fagyokat megsínyli főleg, ha a talaj nedves és nem borítja hótakaró. A virágzás kezdetéig kellő nedvességet igényel, később aszállyal szemben ellenállóbb. A L. hybrida és a L. latifolia később virágzik.

HATÓANYAGAI ÉS FELHASZNÁLÁSA

Levendula hatásai

A levendula virágaiból (Lavandulae flos) 1-2 (7)%-os hozammal állítanak elő illóolajat (Aetheroleum Lavandulae). Minőségét elsősorban észtertartalma szabja meg, ezt linalil-acetátban fejezik ki (legalább 35%-ot kell tartalmaznia). A linalool nyíltszénláncú terpénalkohol, ez szabadon is jelen van az illóolajban, ecetsavval és más, nyílt szénláncú karbonsavakkal képzett észtereinek alakjában is. Az illóolaj hozama nagyobb a Lavandula latifolia esetében (Aetheroleum Spicae), de minősége rosszabb, linalil-acetát-tartalma nem éri el az előírt mennyiséget. Átmeneti helyet foglal el a hibrid levendula illóolaja, de ez sem felel meg a gyógyszerkönyvi követelményeknek. A levelek és a szárak (a virágzatok kocsányai) is tartalmaznak illékony anyagokat, ezek rontják a virágból előállított illóolaj minőségét.

A levendulavirágoknak nyugtató hatásuk van, ez gyógyfürdők esetében is megnyilvánul. Erre a célra a gyengébb minőségű drog, a széles levelű levendula virágai is megfelelnek. 50-75 g virágot vászonzacskóban forró vízbe teszünk, 10 perc múlva kivesszük és kiegészítjük a fürdővizet a kívánt hőmérséklet eléréséig. A levendulaszesz (Spiritus Lavandulae) nyerésére 1 ml illóolajat oldanak 99 rész 70°-os szeszben, bedörzsölőszerként használják reumás fájdalmakban, idegzsábában. Belsőleg rendelik neurotikus betegek gyomor-, bélpanaszaiban, Roemheld-szindrómában, bélpuffadásban (meteorismus), adagja 1 -2 csepp illóolaj egy kockacukorra, szükség esetén, illetőleg naponta 3-5-ször.

A legnagyobb mennyiségű levendula-illóolajat illatszerek előállítására használják, továbbá különböző piperecikkek és gyógyászati kenőcsök illatosítására. A háztartási detergensek szagosítására a gyengébb minőségű olaj is megfelel.

Termesztésére szőlősterületek környéke, meszes talajok felelnek meg. Nemcsak önálló telepek létesítésére alkalmas, köztes növényként is termeszthető fiatal gyümölcsösökben, felhasználható a talaj megkötésére. Talajigénye nem nagy, homokos területeken is megterem, de jó hozam elérésére termékeny, mély áteresztő talajokra van szükség, kedvező a déli, délnyugati kitettség. Az ültetvények 20 évig is fenntarthatók. Szántóföldi termesztésekor a telepítés előtti évben 35-40 cm-es mélyszántást végzünk, majd bükkönyt vetünk. Májusban a bükkönyt zöldtakarmányként hasznosítjuk, a talajt 20 cm-es mélységben felszántjuk és 20-30 t istállótrágyát adagolunk. A talajt morzsalékosan, gyommentesen tartjuk őszig, amikor egy hónappal az ültetés előtt ismét szántunk 20-25 cm-es mélységig, istállótrágyát és műtrágyát szórunk ki, boronálunk, 10 nappal az ültetés előtt a talaj felületét elegyengetjük. A műtrágya adagjai: N-45-60, P-40, K-45-60 kg/ha.

Természetes körülmények között magvak útján szaporodik. A termesztett fajták tulajdonságainak megőrzésére viszont vegetatív úton szaporítjuk, dugványozással. A 8-10 cm-es ág-csúcsokat 5-6 cm-es sortávolságra, 3-4 cm növénytávolságra és 3 cm mélyre dugjuk. Az ágyakat gyékénnyel fedjük be a gyökerek megjelenéséig. Tavasszal a dugványokat szabadágyakba ültetjük szét, a sortáv 20 cm, az egyedek között pedig 10 cm. Egyhektárnyi terület beültetésére kb. 25 000 dugványra van szükség. Szétültetésére a talajt idejében előkészítjük, boronáljuk, hengerezzük, még aznap meghúzzuk a sorokat észak-déli irányban vagy merőlegesen az uralkodó szél irányára. A lejtős területeken követjük a domborzati viszonyokat, a tövek közötti távolság pedig kisebb a vízmosás gátlására. A tövek közötti távolság 75x75 cm, esetleg 100x75 cm. A növényeket az ágyakból az ültetés ütemének megfelelően szedjük fel. Megfelelő befogadóképességű gödröket készítünk ültetőfával, a gyökérnyak 1-2 cm-rel a talaj szintje alá kerüljön. Az első fagyok előtt a növények tövét feltöltjük.

Levendula hatásai

A közvetlen magvetés helyett, mivel a növények az első évben lassan fejlődnek, inkább palántázzunk. A palántákat szabadágyakban neveljük, a végleges termesztési hely közelében. A szabadágyak szélessége 1,20-1,50 m, négyzetméterenként 100 palánta nyerhető. A magvakat késő ősszel vetjük, 20 cm-es távolságra, 1-1,5 cm-es mélységre, utána a sorokat komposztált istállótrágyával takarjuk. Amikor a növények már néhány levelet fejlesztettek, 4-5 cm-re ritkítjuk. Az öntözővízhez ammóniumnitrátot adhatunk (hektáronként 30 kg N-t számítva). Októberben a palántákat végleges helyükre ültetjük, ilyenkor a szárak 10-12 cm hosszúak.

A töveket alakjuk kiképzése céljából ősszel nyírjuk. A 6-7 éves növények rendszerint túl sűrűek, ezért a hajtásokat visszavágjuk. A virágok gyűjtését az első virágok nyílásakor kezdjük, napsütéses meleg időben, délelőtti, déli órákban. A hozam, száraz virágra számítva 500-1000 kg/ha. Az illóolaj nyerésére a virágokat később gyűjtjük, a virágzási időszak második felében, a szárak hossza az alsó virágörv alatt legföljebb 10 cm-es legyen. A hektárhozam kb. 3500 kg. Ajánlatos az illóolajat az ültetvény közelében lepárolni. Magnyerés, dugvány előállítása céljára legmegfelelőbbek az 5-7 éves növények.

Forrás: gyogynovenyek.com

Mindenki ismeri a lila virágú, illatos levendulát, melyet nemcsak a fürdőben, a gyógyászatban, hanem a konyhában, vagy dekorációként az egész lakásban is használunk.

Az valódi levendula a francia, nemesített változata, melyet angol levendulának hívnak, nem olyan illatos és nem is fagytűrő. A francia levendula virága sötétlila, illata erős, levelei is sötétek. Ma már csak luxusparfümök előállításához és terápiás célokra használják, az olcsóbb kozmetikai készítményekben a hibrid változat illóolaja található.

A téli fagyok után a szürke ágakat látva azt hinné az ember, elpusztult a levendulája. Nem így van: a halottnak hitt ágak egyszer csak elkezdenek friss leveleket hajtani, melyek eleinte szinte kékes színűek. A virágok nyár közepén jelennek meg. Akkor kell őket levágni, mikor félig nyitott állapotban vannak, olyankor a legintenzívebb az illatuk, olyankor van bennük a legtöbb illóolaj. A szárról a teljes száradás után fosztjuk le a virágokat, melyeket aztán alvópárnában, szekrények illatosítására és a molyok távol tartására használhatunk. Házilag is készíthetünk illatpárnát vagy zacskót tüllből, színes szalaggal átkötve. Ha nincs időnk vagy tehetségünk ehhez, egy régi harisnya szára is megteszi: térdnél elvágjuk, megtöltjük levendula virágokkal, utána csomót kötünk rá. Levendula párnáink gyönyörűmintákkal, vidám színekben pompáznak, hogy kedvük legyen vele díszíteni a lakást, a szekrényeket, vagy illatosítani a fiókban a fehérneműt. Ha a párnájuk mellé teszik, nyugodt álmuk lesz.

A levendula gyógyító hatása is a virágban van. Forrázva keserű, ezért kis mennyiségben, más, nyugtató gyógynövényekkel együtt ajánljuk. Mindössze egy csipetnyit tegyenek egy adag komló, citromfű, galagonya vagy orbáncfű teafűhöz. Este igyák meg altató hatása miatt. Ideges szívdobogást, migrént, szédülést, melankóliát szüntet, enyhe vízhajtó. Alvási zavarok, idegesség, ideges gyomor- és bélpanaszok esetén ajánlott. Nyugtató, epehajtó, epeműködést szabályozó hatása van. Túlzott mennyiségben fogyasztva (több, mint napi egy csésze tea vagy 5 csepp illóolaj) szédülést, émelygést, fejfájást, hányást okozhat.

Inhalálásra légúti gyulladások, hörgőgyulladás esetén használhatjuk. Illóolaja külsőleg, zúzódások bedörzsöléses kezelésére kiváló. Antibakteriális hatása sebek, megégett, gyulladt bőr, rovarcsípés kezelésére teszi alkalmassá.

Még számtalan felhasználási területe van. Háziállatok szőrét dörzsöljük be levendula virágokkal, távol tartja a bolhákat. A vasaláshoz levendula illatú vizet készíthetünk: 5 liter vízben áztatunk 10 evőkanálnyi levendula virágot 8 napon keresztül. Utána palackokba szűrve tároljuk.

Finom ételek, italok, sütemények is készülnek levendulával. Magyarországon talán még szokatlan ez a felhasználási módja, de más országokban szívesen eszik-isszák a levendulát.

Forrás: gyorgytea.hu

COPYRIGHT © LEVENDULA MANUFAKTÚRA 2012-2015. Minden jog fenntartva.
DESIGNED WITH LOVE BY LORIAN LAISON.